Sekcia

Rok 1947:Sekule sa lúčia s obeťami železničného nešťastia

Dňa 5. augusta 1947 došlo v Sekuliach pri Kútoch k železničnému nešťastiu. Rýchlik R9 smerujúci z Bratislavy do Prahy vyletel vo veľkej rýchlosti z trate. Priamo na mieste zahynulo 16 cestujúcich a 43 sa zranilo.

 

     Pre výluku bola od  3. augusta 1947 na úseku Sekule-Kúty dočasne znížená rýchlosť na 30 kilometrov za hodinu. Balkánsky expres, ktorý odchádza z Bratislavy do Prahy o 22.40 hod. ako pražský nočný rýchlik, vyletel o 23.40 hod. z koľajníc rýchlosťou 92 km/hod.  Pod troskami rýchlika zahynulo 16 ľudí. Zraneniam neskôr podľahli ďalší traja cestujúci. Zranených bolo 43 pasažierov a traja železničiari. Škoda dosiahla výšku 20 miliónov Kčs.

     Z tohto železničného nešťastia obvinili rušňovodiča, ktorý nerešpektoval pri vchádzaní do odbočky na železničnú stanicu Sekule výstražné značenie. Následne bol odsúdený na viac ako ročné väzenie a prepustený zo služby.

 

     Rozlúčka s obeťami vlakového nešťastia sa konala 8. augusta v Sekuliach. S nebohými sa v mene Slovenskej národnej rady a Zboru povereníkov rozlúčil povereník pôšt prof. Jozef Lukačovič a povereník dopravy Kazimír Bezek.