Sekcia

Výrobky z Dolných Hámrov na EXPO 1967

Prípravy na Svetovú výstavu v Montreale sú v plnom prúde. V roku 1967 sa otvorili brány jedného z najväčších podujatí svojej doby, kde sa chcela každá účastnícka krajina ukázať v tom najlepšom svetle. Každý sem priniesol niečo špecifické. Výnimkou nebolo ani Československo, kde sa v tom čase rozbiehal obrodný proces.

 

     Svetová výstava v Montreale, ktorá sa konala od apríla do októbra 1967, je dodnes považovaná za jedno z najúspešnejších podujatí svojho druhu v histórii. Podľa štatistík, expozície navštívilo viac ako 50 miliónov ľudí. Na podujatí sa prezentovalo 62 krajín sveta, pričom súčasťou výstavy bol aj československý pavilón.

     Návštevníci nášho pavilónu sa najviac zaujímali o Oltár majstra Pavla z Levoče, Třebechovický betlehem, či výrobky českých sklárov. Obrovský úspech zožalo interaktívne filmové predstavenie Kinoautomat, ktoré moderoval nezabudnuteľný český herec a komik Miroslav Horníček. Ten svoje zážitky z Kanady neskôr opísal v knihe Javorové listy. Naša výprava však návštevníkom pripravila aj iné potešenie, bolo určené pre gurmánov.

11 621 kusov náčinia pre Staropražskú zámockú reštauráciu a pre Slovenskú vináreň, ktoré budú inštalované v Montreali. Foto: archív TASR, autor J. Valko/14. októbra 1966
11 621 kusov náčinia pre Staropražskú zámockú reštauráciu a pre Slovenskú vináreň, ktoré budú inštalované v Montreali. Foto: archív TASR, autor J. Valko/14. októbra 1966

 

     Na svetovú výstavu naša krajina plánovala vyviezť aj kvalitné produkty českých pivovarov i slovenských vinohradníckych oblastí. Tie mali byť doplnené špecialitami českej a slovenskej gastronómie. Všetko sa to malo diať v dvoch zariadeniach: v Staropražskej zámockej reštaurácii a v Slovenskej vinárni.

     Fotoreportér tlačovej agentúry v polovici októbra 1966 zašiel do prevádzky podniku Sandrik v Dolných Hámroch, kde sa už kompletizovalo vybavenie a servis pre obe reštaurácie.  „Pracovníci závodu pripravujú na expedíciu do Kanady 60 druhov postriebreného náčinia a príborov z nerezu, ktoré v najbližších dňoch odošlú do dejiska Svetovej výstavy. Táto zásielka, ktorú zhotovili pracovníci závodu mimo plánu, obsahuje celkove 11 621 kusov náčinia,“ uvádza sa správe tlačovej agentúry.

Kompletnosť zásielky zisťujú vedúci odbytu Ján Maruniak /vľavo/ a Ján Knap. Foto: archív TASR, autor J. Valko/14. októbra 1966

 

     Balenie náčinia je v  plnom prúde a všetko si vyžaduje veľkú pozornosť najmä zo strany zamestnancov. Marta Neuvirthová kontroluje každý kus, ktorý poputuje do Montrealu. Všetko musí byť v perfektnom stave, aby hosťom v našich reštauráciách inštalovaných v Kanade chutilo a cítili sa príjemne.

     V týchto dňoch má najviac práce vedúci odbytu Ján Maruniak, na ktorého pleciach je zodpovednosť za kvalitu a presnosť dodávky. Príbory, svietniky, nádoby, časti stolovacieho servisu a ostatné ozdobné predmety, ktoré majú čo najviac priblížiť atmosféru našej krajiny v zahraničí, musia byť starostlivo zabalené.