Sekcia

Rok 1978: Zverinové mäso zo Žiliny vyvážame do NSR

Hydinársky kombinát v Mojšovej Lúčke pri Žiline spracúva biologicky vysoko hodnotné mäso z vysokej zveriny. Je najväčším československým spracovateľom tohto druhu mäsa.

     "Do vybraných predajní dodal v minulom roku okolo 20 tisíc polkilogramových balených porcií. Boli to napríklad rezy z jelenieho stehna, chrbta, pleca, a ďalšie druhy. Z poľovníckych revírov vykúpili v tejto sezóne vyše 4 600 jeleňov, sŕn a danielov, 376 diviakov, 75 muflónov a 9 medveďov.

     Najväčší záujem o tieto druhy mäsa je v zahraničí, predovšetkým v NSR a Rakúsku, kde prostredníctvom Koospolu exportujú vyše 80 percent celkovej produkcie zverinového mäsa", píše sa v archívnej správe TASR.

Jozefa Vymazalová porcuje jelenie mäso. Foto: archív TASR, autor V. Gabčo/22. januára 1978