Sekcia

Rok 1962: Vyrobili prvý slovenský ementál

V Západoslovenských mliekarňach Bratislava, závod Levice prevádzkareň Bátovce, začali nedávno vyrábať ako prví na Slovensku tvrdý syr ementál so 45% obsahom tuku.

 

     "V súčasnosti vyrábajú denne ementál z 3 000 litrov mlieka. Postupne to bude až z 10 - 15 000 litrov. Výroba ementálu je veľmi náročná na technológiu výroby a vyžaduje mlieko najlepšej kvality. Dodávateľmi mlieka na výrobu syra sú JRD Drženice, Ďurčany, Pečenovce a Jablonovce", uvádza sa v archívnej správe TASR.

Riaditeľ prevádzkarne Ondrej Sallay a technička Emília Vinklerová zisťujú kvalitu zrenia. Foto: archív TASR, autor I. Dubovský/30. novembra 1962

 

     Syr dozrieva v zrecích komorách až 5 mesiacov. Prevádzkareň v Bátovciach ho dosiaľ vyrobila v 80 kg bochníkoch okolo 20.000 kg. Prvý syr z bátovskej prevádzkárne sa dostane na stôl spotrebiteľov začiatkom marca budúceho roku.

Po vylisovaní ementál musí byť 4 dni v slanom kúpeli, kde sa oň stará syrársky majster Ondrej Majer. Foto: archív TASR, autor I. Dubovský/30. novembra 1962
Zrecie komory v Západoslovenských mliekarňach Bátovce. Riaditeľ prevádzkarne Ondrej Sallay a technička Emília Vinklerová zisťujú kvalitu zrenia. Foto: archív TASR, autor I. Dubovský/30. novembra 1962