Sekcia

Premena Sniny - z roľníkov úspešní strojári

Štyri roky po oslobodení Československa sa začalo v Snine s výstavbou najvýchodnejšieho strojárskeho podniku v republike. Výrobu spustili v roku 1951 a s rozmachom závodu rástlo aj samotné mesto.

     Za desať rokov z bývalých roľníkov a nekvalifikovaných robotníkov vyrástli vo Vihorlate stovky zlepšovateľov. Závod bol v bývalom Československu na prvom mieste vo výrobe žeriavov, poťahových vlečiek a lisov. Pýšili sa nimi nielen doma, ale aj na zahraničných trhoch po celom svete. Zlepšovateľské hnutie prinieslo závodu už v roku 1961 vyše 2 milióny korún úspor.

     Viac ako dve tretiny svojej produkcie lisov na liatie kovu pod tlakom exportoval sninský národný podnik Vihorlat do Sovietskeho zväzu. Spolu so ZSSR bol ich jediným výrobcom v rámci krajín RVHP. Lisy zo Sniny boli známe vysokou kvalitou a parametrami sa úplne vyrovnali zahraničným výrobkom. V ZSSR ich používali hlavne v automobilovom a elektrotechnickom priemysle. Boli nimi vybavené automobilky v mestách Ztogliatti a Melitopole, kde vyrábali známe Žiguli a Záporožce.

    Po pätnástich rokoch od založenia závodu sa vo Vihorlate vyrábalo viac ako 70 druhov výrobkov: 9 druhov mostových žeriavov, 15 typov kotlov, 15 typov lisov na liatie kovu, zveráky, hydraulické zdviháky, formy, transportné zariadenie a ďalšie. Značku Vihorlat poznali okrem krajín RVHP v NSR, Švédsku, Mexiku, Indii a i. Vo Vihorlate vyrástlo niekoľko tisíc odborníkov.

 

     Vihorlat vybudoval na východnom Slovensku tri dcérske závody. V roku 1963 Vihorlat Michalovce, 1973 Vihorlat Medzilaborce, 1975 Vihorlat Sobrance. Kým na začiatku rozbiehali v Snine výrobu s 340 zamestnancami v 90. rokoch zamestnával celý podnik okolo 8.000 ľudí.  Z výrobných liniek vychádzali lisy na liatie kovov pod tlakom, formy, priamočiare hydromotory a hydraulické prvky pre automobilový priemysel, mostové žeriavy, oceľové konštrukcie, parkovacie systémy pre osobné autá, kotly pre ústredné vykurovanie. Obrat nastal po roku 1992, keď na podnik doľahla konverzia a privatizácia. V roku 2001 sa a. s.  Vihorlat Snina ocitol v konkurze.

Letecká snímka závodu Vihorlat Snina. Foto: archív TASR, autor Š. Kačena/19. októbra 1992