Sekcia

50. roky: Jedzme viacej zeleniny

Je obdobie zeleniny, a preto treba dodávať telu látky v nej obsiahnuté. Hlavné mesto zásobujú touto komoditou Jednotné roľnícke družstvá zo Záhoria a Žitného ostrova.

 

     Už mnohé bratislavské predajne zásobujú občanov kvalitnou čerstvou zeleninou a ovocím. Medzi ne patrí predajňa zeleniny a ovocia č. 2 národného podniku Zdroj, na Konventnej ulici č. 12. Jej vedúci spolu s manželkou obdržali aj Čestné uznanie ROH, Zväzu zamestnancov štátneho obchodu za vzorné plnenie úloh. V letnom období predávajú ovocie a zeleninu aj v stánku pred predajňou.

Ján Dragún, vedúci predajne zeleniny a ovocia n. p. Zdroj s manželkou. Foto: archív TASR, autor V. Přibyl/19. júla 1954
Rajčiny sú už niekoľko dní na trhu. Sú veľmi zdravé a ako je vidieť aj dobre chutia. Foto: archív TASR, autor V. Přibyl/19. júla 1954

 

     Už vlani začali dodávať, spočiatku neplánovite, JRD v Šamoríne zeleninu priamo do predajne v Bratislave. Bratislavčania dostávajú čerstvú zeleninu a členovia JRD v Šamoríne majú väčšie príjmy, lebo takto utŕžia za zeleninu priemerne o 12% viac než vo výkupnom sklade v Kvetoslavove, hoci dovoz obstarávajú vo vlastnej réžii.

     Dobré skúsenosti s dodávkou zeleniny priamo do Bratislavy dali podnet k uzavretiu zmluvy medzi JRD Šamorín a Bratislavským obchodom s ovocím a zeleninou, podľa ktorej počnúc 1. júnom 1955 dodá JRD Šamorín do predajne na Kamennom námestí vcelku 2036 q rôznej zeleniny.

 

Bratislavskí konzumenti oceňujú prísun čerstvej zeleniny a radi navštevujú predajňu zásobovanú priamo z poľa. Foto: archív TASR, autor V. Přibyl/22. júla 1955

 

     Gazdinky v Bratislave si chvália iniciatívu JRD v Šamoríne, keďže sa im dostáva čerstvá zelenina, ktorú vždy k večeru šamorínski družstevníci zberajú a cez noc dovezú do Bratislavy. Dodávka zeleniny sa ešte zlepší, keď JRD dostane nákladné auto. Zelenina zozbieraná včas ráno na poliach JRD bude potom ešte v to samé ráno k dispozícii bratislavským konzumentom. JRD v Šamoríne pri dodávaní zeleniny priamo do Bratislavy získava najmenej o 15.000 Kčs viac do spoločnej pokladnice za jednu sezónu.

     O pestovanie zeleniny sa starajú na JRD Šamorín vedúci Kalmán Koczkás, Lajoš Ivan, ktorí majú úseky po 8 ha a pôvodom bulharský záhradník Ivan Turtev, ktorý s manželkou Štefániou pestuje zeleninu na 4 hektároch.

Vedúci zeleninárskej skupiny z JRD Šamorín Ivan Turtev pri predajni, ktorú zásobuje zeleninou ich družstvo, v rozhovore s bratislavskými gazdinkami, ktoré si chvália čerstvú zeleninu. Foto: archív TASR, autor V. Přibyl/22. júla 1955

 

Aj žiaci pomáhajú pri rozvoze zeleniny a ovocia

     Žiaci nižšej strednej školy v Čaníkovciach (dnes Šenkvice) sa zapojili cez prázdniny do výroby. Hostiteľský výrobný kombinát komunálneho podniku v Čaníkovciach každoročne potrebuje pre obchodné ciele (pre distribúciu ovocia) väčší počet drevených debničiek. Podnikaví a uvedomelí žiaci strednej školy sú si vedomí, že dnes každá pracovná sila je potrebná, a preto po skončení školského roku sa rozhodli, že sa pôjdu ponúknuť pre túto prácu. Ich ponuka bola s radosťou prijatá, lebo tým podnik získal pri výrobe výpomoc.

     Prihlásilo sa celkovo 50 žiakov. Ich práca spočíva v tom, že narezané latky a hranoly zbíjajú klincami, čo je pre nich hračkou. Za jeden deň chlapec zhotoví priemerne 40 debničiek, za každú dostane zaplatené 3 Kčs. Túto prácu, ktorú títo chlapci cez prázdniny vykonajú, robili kedysi muži, ktorých týmto spôsobom uvoľnili žiaci pre dôležitejšiu výrobnú potrebu, najmä pri žatve a mlatbe.

 

Karel Haus a bratia František a Vladimír Zvolenskí si utvorili pracovnú skupinu. Foto: archív TASR, autor L. Roller/27. júla 1950