Sekcia

Začal sa boj o biele sladké zlato

V bývalom Československu, v čase budovania socializmu, fungovali desiatky cukrovarov. Repu doviezli do cukrovaru v železničných vagónoch a priamo pri vykladaní už prichádzalo k jej úprave, kedy ju zbavili hrubých nečistôt.

 

     Zásoby cukrovej repy sa zhromažďovali na skládkach ešte pred spustením prevádzky cukrovaru.  „Najskôr sa repa rezala alebo mlela a tej časti technológie sa hovorilo „surovar“. Tu sa vyrobil surový cukor, ktorý sa potom rafinoval. Následne sa potom vyrábal cukor práškový, kryštálový, či kockový, ako to už my konzumenti poznáme,“ vysvetľuje profesor Anton Žikla z Poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

V najstaršom cukrovare na Slovensku, v Šuranoch, začali tohtoročnú cukrovarnícku kampaň - najbohatšiu v 106 ročnej tradícii závodu. Podľa predpokladov spracujú 22.500 vagónov cukrovej repy, čo je o 15 percent viac, ako ukladá plán. Za sto dní vyrobia takmer 3.000 vagónov cukru, z toho 400 vagónov na export. Foto: archív TASR, autor Ľ. Füle/18. septembra 1959
V Sládkovičove sa rozkrútili na plné obrátky kolesá cukrovaru. Kampaň, ktorá potrvá 95-100 dní začali so zásobou 650 vagónov cukrovej repy na skládkach a v splavoch cukrovaru. Foto: archív TASR, autor Ľ. Füle/18. septembra 1959
Kolektív pracovníkov cukrovaru v Sládkovičove sa zaviazal znížiť náklady pri manipulácii s repou o 100 tisíc Kčs zvýšením mechanizácie pri nakladaní a vykladaní cukrovej repy. Skrátením kampane o dva dni usporia ďalších 100 tisíc Kčs. Foto: archív TASR, autor Ľ. Füle/18. septembra 1959
V najstaršom cukrovare na Slovensku, v Šuranoch, začali tohtoročnú cukrovarnícku kampaň - najbohatšiu v 106 ročnej tradícii závodu. Foto: archív TASR, autor Ľ. Füle/18. septembra 1959

 

     Výroba surového cukru a rafinéria trvala niekoľko mesiacov do vyčerpania zásob. Následne sa výroba v cukrovare zastavila, znížil sa počet pracovníkov a prebiehali údržby technológií.

     Množstvo menších i väčších cukrovarov bolo vybudovaných najmä v Čechách, hovorí sa o niekoľkých desiatkach prevádzok. Cukor sa varil napríklad v Kostelci nad Labem, Mělníku, Kutnej Hore.  Na Slovensku ich bolo len niečo vyše desiatky. Najznámejšie boli v Trnave, Nitre, Sládkovičove, Trenčianskej Teplej, Pohronskom Ruskove a Trebišove.

V trebišovskom cukrovare, ktorý začal ako prvý tohtoročnú cukrovarnícku kampaň, spracovali za prvý týždeň 1 310 vagónov cukrovej repy, z čoho vyrobili 130 vagónov kryštálového cukru. Družstevníci rezky hneď odvážajú domov ako výborné krmivo. Foto: archív TASR, autor J. Kočiš/26. septembra 1958
Prvý cukor z trebišovského cukrovaru. Alžbeta Jurková berie vzorky rezkov. Foto: archív TASR, autor V. Přibyl/22. septembra 1961

 

     „Keď sa skončila repná kampaň, v jednom z českých cukrovarov sa dokonca spracovávala aj cukrová trstina. Tú dovážali z Kuby po mori do Hamburgu a po Labe sa dostala až k nám,“ dodáva profesor Žikla z nitrianskej univerzity.

Majster cukrového skladu v trnavskom cukrovare Augustín Horváth si prezerá kvalitu prvého cukru z transportného pásu. Foto: archív TASR, autor J. Bakala/30. septembra 1965
Cukrovar Trnava. Majster Augustín Horváth a pracovníčka Kristína Vidličková si prezerajú prvý cukor. Foto: archív TASR, autor J. Bakala/30. septembra 1965
V takomto balení sa rozletí v budúcich dňoch kockový cukor zo sládkovičovského cukrovaru po celej našej vlasti. Foto: archív TASR, autor K.Cích/8. októbra 1953