Sekcia

Rok 1970: ..kde sa pivo varí, tam sa dobre darí..

Podľa textu tejto pesničky sa začína dobre dariť aj v Hurbanove na juhozápadnom Slovensku. V utorok, 22. decembra, tu do trvalej prevádzky uviedli najmodernejší a najväčší pivovarsko-sladovnícky kombinát na Slovensku.

 

     Hurbanovský pivovar a sladovňa s moderným technickým vybavením majú ročnú kapacitu 600 000 hektolitrov piva a 31 000 ton sladu.

     „Pivovar bol v skúšobnej prevádzke od júla 1969. Bol postavený nákladom 120 miliónov korún za dva a pol roka. Generálnym dodávateľom strojového zariadenia pivovaru a sladovne bol národný podnik Chepos Hradec Králové a stavebnej časti Stavoindustria Bratislava“, píše sa v archívnej správe TASR.

Pohľad na objekty hurbanovského pivovaru a sladovne. Foto: archív TASR, autor K. Cích/30. júla 1969

 

     V Hurbanove začali najskôr s výrobou sladu. Za posledné tri mesiace roku 1967 (od kedy ho začali vyrábať) ho vyrobili  4 521 ton. Odberateľov preň našli v ZSSR, na Kube, v Rumunsku, Juhoslávii, Venezuele, Švédsku a Nórsku. Pivovar mal prioritne zásobovať pivom okresy Komárno, Nové Zámky, Dunajská Streda, Levice a Galanta.

Nakladač fliaš do prepravníka je poslednou zastávkou hurbanovského Zlatého bažanta v pivovare. Foto: archív TASR, autor Z. Repová/22. decembra 1970

 

     „V Hurbanove budú vyrábať všetky druhy piva (biele i čierne) 7, 10 a 12 stupňové. Novinkou bude pivo v plechovkách, ktoré bude o niečo drahšie ako fľaškové. Ďalším zlepšením bude pasterizované sudové pivo. Hurbanovské pivo sa bude predávať pod značkou Zlatý bažant a má mať výbornú chuť a vysokú kvalitu, čoho zárukou je vlastná sladovňa“, uvádza správa TASR.

Pohľad na objekty hurbanovského pivovaru. Foto: archív TASR, autor Z. Repová/22. decembra 1970