Sekcia

Rok 1950: Jedli ste už čerstvý šalát v januári?

Táto nepredstaviteľná otázka je dnes už uskutočniteľná. Ak by niekto tomu nechcel veriť, nech sa osobne ide presvedčiť do Kováčovej. Tam sú šalátu plné skleníky.

 

     Vo všetkých termálnych kúpeľoch vyteká teplá voda po použití do potokov. Tak to bolo aj v Kováčovej, kde teplota termálnej vody dosahuje zvlášť vysokú teplotu 45°C. Toto nedalo pokoj riaditeľovi kúpeľov na Sliači a spolu so záhradným architektom sa rozhodli, že túto odpadovú vodu použijú na vykurovanie skleníkov.

     V Kováčovej tak postavili na skúšku dva menšie skleníky. Dopadlo to veľmi dobre. Do veci zapojili aj ostatných zamestnancov a za niekoľko týždňov pri kúpeľných budovách v Kováčovej postavili sedem rozsiahlych skleníkov. Toto sa stalo na jar 1949.

Pohľad na skleníky v Kováčovej. Foto: archív TASR, autor K. Cích/21. januára 1950
Záhradník Anton Mucha pri vyberaní šalátu. Foto: archív TASR, autor K. Cích/21. januára 1950

 

     Dnes sú už skleníky v plnej prevádzke. Cez každý vedie niekoľko potrubí s teplou vodou vypúšťanou z kúpeľov, ktorá zohrieva zem. V ohrievanej zemi, vo vlhkom a kysličníkom uhličitým nasýtenom ovzduší dozrievajú v skleníkoch všetky druhy zeleniny o polovicu skôr ako vonku. Kúpele majú takto zaistenú dodávku čerstvej zeleniny po celý rok, najmä však v zime. Okrem toho v skleníkoch pestujú sadenice kvetov a okrasných rastlín, ktorými budú zásobovať všetky kúpele v Československu.

Anton Mucha s čerstvým šalátom, ktorý vypestoval. Foto: archív TASR, autor K. Cích/21. januára 1950